sobota 18. srpna 2012

BOSU

zdroj: www.fitham.cz/bosu/

Dámy, které navštěvují fitness centra pravidelně, určitě vědí, co si pod pojmem bosu představit. Pro ty, kteří tuto cvičební pomůcku ještě nevyzkoušeli bych se ráda podělila o své zkušenosti. Bosu je balanční cvičební pomůcka, která vypadá jako půlmíč, má modrou barvu. Na bosu můžete cvičit individuálně doma, či v posilovně, nebo na skupinové hodině pod vedením trenéra při hudbě. Pokud nemáte rádi sálové hodiny a chtěli byste začít na bosu cvičit sami, doporučila bych alespoň na jednu hodinu zajít, abyste zjistili, jak na bosu správně cvičit a inspirovali se, jaké cviky na něm můžete provádět, případně samozřejmě požádejte v posilovně trenéra, aby vám nějaké cviky na bosu předvedl. Jako dobrá inspirace poslouží také videa na youtoube. Já jsem vyznavač spíše skupinových hodin, cvičení při hudbě s ostatními cvičenci mě baví víc, než lopotění se sama v koutě posilovny. Sálové hodiny mohou být koncipovány různě a každému může vyhovovat jiný styl, zpočátku tedy zkuste různé nabízené styly, abyste si našli ten svůj. 
Na bosu můžeme absolvovat aerobní hodinu, kdy podle trenéra cvičíte jednodušší i obtížnější sestavu cviků v rychlejším tempu, přirovnala bych to k cvičení na stepech, které bylo oblíbené tři, čtyři roky zpět. Existují dokonce hodiny dance aerobiku na bosu, které jsou náročnější a pro začátečníky bych je nedoporučila.  Pokud už jste si ale bosu vyzkoušeli a chcete se pořádně zapotit, určitě jděte i do bosu-dance. Další variantou je posilovací hodina na bosu, kdy na začátku odcvičíte na zahřání několik cviků, či krátkou jednoduchou sestavu cviků v tempu a poté pokračujete cviky na posílení celého těla. Tento typ hodiny mě osobně vyhovuje nejvíce, zapotím se a zároveň posílím, takže ideální kombinace. Hodina může být však koncipována také jako čistě balanční, tzn. trénink rovnováhy v pomalém tempu. Trenéři většinou sestaví hodiny ze všech druhů cviků, čímž vytvoří ideální hodinu, která vás bude bavit a bude mít na vaše tělo skutečný vliv.
Na bosu posílíte zejména vnitřní stabilizační systém, tzn. svaly kolem páteře, vnitřní břišní svalstvo, a zlepšíte tak držení těla. Cviky na břišní svaly jsou na bosu obzvláště účinné, pokud je břicho vaší slabinou rozhodně doporučuji bosu vyzkoušet. Jak už jsem ale řekla výše, procvičíte pěkně celé tělo, takže na formování postavy ideální. Pokud budete zpočátku z bosu padat, nenechte se odradit, soustřeďte se na mezilopatkové a břišní svalstvo, které musí být stále zpevněné, jde pouze o zvyk a cvik, který po prá hodinách získáte a vařím, že vás bude bosu bavit.

Vyzkoušeli jste již bosu, cvičíte na něm pravidelně, nebo půjdete vyzkoušet?

Žádné komentáře:

Okomentovat