sobota 25. srpna 2012

Raketové sportování

Krásnou sportovní sobotu všem!

V dnešním sportovním článku bych se chtěla zaměřit na tři různé sporty, které spojuje nástroj, jehož se při jejich provozování užívá, a tím je raketa. Příspěvek určitě nebude pro profesionální sportovce v těchto odvětvích, ale spíše by měl posloužit jako námět pro rekreační sportovce, kteří chtějí svůj volný čas věnovat něčemu novému, co třeba ještě nezkusili. Já všechny tři sporty hraju, i když nepředstavujte si hru vysoké úrovně, jde spíš o takové pinkání, ale baví mě to, což je myslím hlavní. Všechny tři sporty jsou ideálně pro dva hráče, takže skvělé také jako tip pro partnery, jak spolu strávit čas i jinak než jen doma nebo v kině.

1) TENIS

zdroj: magazinpodnikani.cz
Někteří lidé při vyslovení návrhu: "Pojďme si zahrát tenis...", obratem odmítají s tím, že to neumí. Nemusíte ale přece hrát hned jako Kvitová nebo Štěpánek, úroveň hry se vždy přizpůsobí tomu méně zdatnému hráči, nemusí se počítat body, prostě se zpočátku jen snažíte trefit raketou do míče. Tenis je výborný sport pro lidi, kteří pracují v kanceláři, protože strávíte hodinu venku na čerstvém vzduchu, na sluníčku. V létě je dlouho světlo, takže je možné jít si zapinkat i po práci, trochu se zapotíte (nebo hodně, podle toho, jak budete muset dobíhat míčky od soupeře) a určitě se budete cítit příjemně. Počáteční investice není velká, ceny raket se pohybují v různých cenových relacích, takže si každý může vybrat dle svých možností. Na co bych apelovala při výběru zvláště u žen, je koukat se na váhu rakety. Při výběru si budete říkat, že to přece nemá žádný význam, ale až budete hrát první hodinu pochopíte, že každý gram navíc vám přidá na bolesti ruky po hře, možná i při hře. Já jsem si vybrala raketu určenou přímo pro ženy a jsem spokojená, ruka mě od té doby už nebolí. Míčky na tenis stojí pár korun, pořiďte si jich raději víc, ať nemusíte tak často míčky sbírat a víc si užijete hru. Pronájem venkovních kurtů se pohybuje již od 130,- Kč na hodinu, což mi přijde celkem příznivé, když se to rozdělí dvěma, vyjde vás to levněji než hodina ve fitku. Když půjdete hrát ve čtyřech, užijete si víc legrace a náklady na pronájem se vám sníží. Tenis je možné hrát i v zimě, pronájem kryté haly bývá ale dražší, takže já v zimě přesedám na další raketový sport.

2) SQUASH

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Squash
Squash je vnitřní variantou tenisu, raketa na squash je menší a lehčí, stejně jako míček, se kterým se hraje. I zde bych si jako žena vybrala raději lehčí raketu, protože ten váhový rozdíl skutečně pocítíte. Míčky jsou odlišeny barevnými tečkami a je velmi důležité, jaký míček zvolíte, protože od toho se bude odvíjet tempo vaší hry. Např. míček se dvěma žlutými tečkami téměř vůbec neskáče, málo se od zdi odráží, je tedy potřeba dát do úderu větší razanci a také rychle dobíhat, abyste jej vůbec stihli odehrát. Já hraji z míčkem s červenou nebo modrou tečkou, který skáče dobře, takže i začátečník si s ním může pěkně zahrát. O ceně rakety a míčku platí to samé jako u tenisu, vybere si každý. Pronájem kurtu se odvíjí od hodiny a dne, kdy jdete hrát, cena kurtů je vyšší ve všední dny ráno a večer, přes pracovní den je minimální, o víkendu většinou také celkem nízká. Pokud chcete strávit čas s více přáteli, pronajměte více kurtů, příp i na více hodin, a střídejte se po 15 nebo 20 minutách na jednotlivých kurtech. Vyzkoušíte si hru s hráči na různých úrovních, více se toho naučíte a bude vás to bavit, můžete to pojmout i jako turnaj.

3) BADMINTON

zdroj: http://cs.wikipedia.org/wiki/Badminton
Badminton známe všichni jako letní zahradní či plážovou zábavu, ale zkuste si někdy jít zahrát na kurt, tato hra pak dostane úplně jiný rozměr. Opravdu mě to hodně překvapilo, ale baví mě to. Kurty jsou většinou zastřešené, ale viděla jsem i venkovní, takže můžete hrát po celý rok. Samozřejmě lze hrát jak dvouhru, tak čtyřhru. Zde není nutné koukat na váhu rakety, všechny jsou dost lehké. Hraje se s košíčky buď z umělé hmoty, nebo z peří. Košíček z peří je však pouze na jednu hru, když hrajete razantněji, tak klidně i dva za hru, peří se hodně opelichá, ale zase má košíček lepší vlastnosti než košíček plastový. 


Všechny rakety jsem si objednávala po internetu a doporučila bych vám Sportobchod.cz, dodání bylo rychlé, mají velký výběr, příznivé ceny, můžete si pořídit kompletní vybavení, opravdu jsem s nimi byla hodně spokojená. Samozřejmě pokud si chcete být jistější, jak vám raketa bude sedět, vyplatí se zajít do nějakého obchodu kamenného. Kromě rakety a míčku si rozhodně nezapomeňte hodně pití, u všech těchto sportů se celkem zapotíte, já nosím i potítko, nebo ručník. Na sebe nahoďte ideálně tílko a kraťásky nebo sportovní sukýnku. Boty samozřejmě existují na každý z těchto sportů speciální, myslím, že dobře poslouží i boty běžecké. Budete-li hrát venku, vezměte si i kšilt, nebo kšiltovku, aby vás slunce tolik neoslepovalo. A hlavně si nedělejte těžkou hlavu, když vám to poprvé nepůjde, s každou další hrou se budete zlepšovat a bude vás to bavit zase o něco víc.

Hrajete některý z těchto sportů? Půjdete vyzkoušet, ty, které pro vás zatím byly tabu?
 

2 komentáře:

  1. Bohužel se těmto sportům moc nevěnuju, zejména kvůli vleklým potížím s ramenem a zády, ale občas si ráda zahraju badminton.

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. Jé,tak to je škoda, pokud nejsou záda v pořádku, tak to opravdu není moc dobrý pohyb, ale tak snad se najde nějaký vhodnější...

      Vymazat