pátek 15. února 2013

Jak se připravit na prezentaci?

Krásný den!

zdroj: wiki.rvp.cz
Dnes jsem tu s možná trochu nečekaným a netradičním článkem, ale vzhledem k tomu, že jsem v poměrně krátké době teď připravovala dvě školení, na kterých jsem přednášela, řekla jsem si, že bych se s vámi mohla podělit o pár tipů, jak se na takováto vystoupení připravuji a třeba se vám to někdy v budoucnu bude hodit, případně se se mnou podělíte o vaše doporučení, jak se vypořádat s takovou výzvou. Vždycky bude samozřejmě záležet na tom, jak odborné školení připravujete, zda jde pro vás o novinku, nebo jste v tom profík, jestli přednášíte kolegům, nebo spolužákům, které dobře znáte, nebo máte předstoupit před publikum, které jste nikdy neviděli a už nikdy neuvidíte. Já se ale rámcově připravuji na všechna školení docela podobně.

STUDIUM
Když dostanete zadání, že si máte připravit přednášku, nebo prezentaci na určité téma, je nejdůležitější, abyste o daném tématu věděli co nejvíc. Pro účely sdělení třetím osobám ve většině případů nebude stačit to, co víte z hlavy. Bude nutné nastudovat si materiály, články, přístupy, které vám rozšíří pohled na danou věc a získáte díky nim větší nadhled nad danou problematikou. Když někde máte přednášet, tak se očekává, že budete v místnosti největší odborník na probíranou materii, což ovšem nemusí být vždycky pravda, ale vy musíte v posluchačích zanechat pocit, že tomu tak bylo. Co tedy rozhodně doporučuji na prvním místě: věnujte co nejvíce času studiu, abyste mohli obohatit ostatní.

PREZENTACE A MATERIÁLY
Pokud všechno víte a znáte, je vhodné připravit si pro svůj výstup prezentaci (samozřejmě, pokud víte, že bude možnost ji v přednáškové místnosti pustit). Prezentace posluchače udrží při vědomí, pomůže jim v orientaci a protože nebudou nuceni psát si každé vaše slovo, určitě si váš výstup i lépe užijí. Já prezentaci vždycky vytisknu i na papíry a před školením je posluchačům rozdám, aby si mohli dělat vlastní poznámky. Vím, že i když já jsem někde na semináři, tak mě vytištěná prezentace potěší a ze semináře si odnáším "něco navíc". Jestli se hodí názorně demonstrovat něco, co říkáte, připravte si na zvláštní papír i příklady, určitě to všichni přítomní ocení. 
Kromě prezentace si ještě pro sebe napíšu body a komentáře k jednotlivým slidům, protože jak snad všichni víte, v prezentaci by se neměli objevovat sáhodlouhé texty, ale spíše body a hesla, která řečník dále rozvíjí. Všechno ale v hlavě určitě neudržíte, tak abyste nezapomněli něco důležitého, nebo se chytli v případě, že ztratíte nit, text školení vám určitě pomůže. Doporučuji ale nepsat si souvislý text, ale opět spíše v odrážkách, budete se v tom lépe orientovat.

PŘÍPRAVA VYSTOUPENÍ
Napsat si prezentaci je jedna věc, jasně a srozumitelně ji odprezentovat je věc druhá. Jestliže nejste zkušení řečníci, tak mě se opravdu osvědčilo, odříkat si celou prezentaci doma nanečisto. Nemusíte stát ani před zrcadlem, i když někdo to dělá i s tím, ale prostě si ujasnit, co a jak chcete říct. Hrozně vám to pomůže, protože musíte počítat s tím, že v den D, budete obětí menší či větší nervozity, která se na vašem nepřipraveném výstupu může podepsat i tím, že budete celou dobu číst něco z papíru, protože nebudete schopni bez něj složit větu. Čtení z papíru je další věc, která vůbec nepůsobí dobře. Spíš naopak, uděláte dojem, že nevíte, která bije, že jste se vůbec nepřipravili. Jak říkám, občas mrknout do papíru, abyste na něco nezapomněli je jedna věc, ale odříkávat větu od věty z připravených materiálů už je moc. Pokud si nejste jisti, odříkejte si to doma i víckrát za sebou, určitě se ten čas nad tím strávený vyplatí. 

VAŠE PŘÍPRAVA
Při vystoupení byste se měli cítit v pohodě. Rozhodně tady platí neexperimentovat s oblečením, s make-upem, s botami. Jděte na jistotu. To že vás bolí nohy ve vysokých podpatcích, nebo vám budou slzet oči od linek, které normálně nejste zvyklé nosit, vám rozhodně na sebejistotě nepřidá. Před výkonem se na jezte a napijte. To může znít banálně, ale kručení v břiše na celou místnost taky není zrovna šlágr.

PREZENTACE
V den D vyražte z domova v dostatečném předstihu, aby na vás nemuseli posluchači čekat a abyste si stihli vyndat v klidu veškeré materiály, připravit prezentaci, odskočit na toaletu a nalít si vodu. Než začnete chrlit hromadu informací, je dobré se na začátek krátce představit (samozřejmě ne kolegům, ti si budou ťukat na čelo, když vás každý den už rok vidí a vy jim budete říkat, že jste Flexi a jste blogerka :-), ale pokud předstupujete před neznámé publikum, je představení na místě. Poté posluchačům nejdříve stručně shrňte obsah prezentace a časový rozvrh a hlavně je upozorněte, kdy přijde na řadu přestávka. No a můžete se do toho pustit. Máte to odzkoušené, takže není čeho se bát. Mluvíte nahlas, pomalu, aby si všichni stačili psát, díváte se po posluchačích, necivíte pořád do papírů nebo na zem, všechno jde hladce.... Když dokončíte nějaký ucelený blok, můžete posluchače vybudit možností ujasnit si nejasnosti a pak pokračovat dál, nebo dát tu vytouženou přestávku. Po skončení vždycky dejte ještě závěrečný prostor pro dotazy a buďte připraveni, že přijdou i ty, na které neznáte odpověď. Buď se pokuste improvizovat, nebo klidně přiznejte, že netušíte, určitě se tím shodíte míň, než když budete vykládat bludy. Na závěr všem poděkujte za pozornost a na posledním slidu prezentace uveďte své kontakty, aby posluchači měli možnost si dodatečně cokoliv ujasnit. Pak se připravte, že jich ještě pár přijde, protože se styděli zeptat se před ostatními a můžete jít domů s pocitem, že se vám to povedlo.

Nějak jsem se rozepsala, ale doufám, že by to třeba někomu mohlo pomoct. ne každý z nás je rodilý herec a nemá problém s vystupováním před lidmi. Já jsem celkem extrovert, společenský typ, ale přípravu na školení nepodceňuji, protože mluvit v kuse několik hodin k lidem, kteří očekávají, že je něčím obohatíte, není zase taková legrace :-). Vždycky jsem to ale zvládla dobře, tak snad na tom jste, nebo budete podobně.

Prezentujete občas někdy? Jaké máte postupy a co vám pomáhá? Moc by mě toto zajímalo, tak doufám, že se podělíte.

4 komentáře:

  1. To je užitečný článek, sice osobně zatím nic neprezentuji, ale co já vím, třeba by se to jednou mohlo hodit. ;)

    OdpovědětVymazat
  2. ahoj! :) zvu tě k sobě na valentýnskou giveaway o doplňky zn. Stradivarius! :)

    http://giallotulipano.blogspot.cz/2013/02/valentines-giveaway.html

    OdpovědětVymazat