sobota 13. října 2012

Chůze, procházky, výlety, tůry....

Krásnou sportovní sobotu!

Nejpřirozenějším a nejzdravějším pohybem pro člověka je jednoznačně chůze. V současné době se chůze omezila na minimum (alespoň v Praze, to tedy rozhodně platí), všude jezdíme hromadnou dopravou, nebo autem, nechodíme po schodech, protože máme výtah nebo eskalátory, celý den sedíme v kanceláři. Kroků tak za den uděláme skutečně málo a to je špatně, pak musíme tento přirozený pohyb suplovat hodinami ve fitness centru. Proto kdykoliv mám možnost se projít, tak tuto možnost vítám a vyrážím. 

Začínám tím, že se snažím každý den udělat o něco víc kroků, než bych vlastně musela, takže tolik profláknuté návody: "vystupte o zastávku dřív a zbytek dojděte běžky" a "jděte raději po schodech než výtahem" se snažím brát k srdci a těch pár kroků navíc udělat.

Dalším stupněm jsou večerní procházky s přítelem, které podnikáme jednou až dvakrát týdně, jednak si při nich nejlépe popovídáme, protože doma je plno rušivých vjemů (např. blogy :-), takže máme chvilku na to si sdělit dojmy za celý den. Jdeme klidně jen na 30 minut, ideálně na hodinku, dá se jít klidně i v deset večer, pak se pěkně usíná. 

Co je balzámem na městskou duši je víkendový jednodenní výlet. Pokud zůstáváme o víkendu doma, tak se jeden den snažíme věnovat výletu, my nejradši jezdíme někam do přírody, abychom byli na čerstvém vzduchu, ale i po památkách se dají nachodit kilometry. Prochodit takto celý den, vám vynahradí určitě alespoň půlku týdne prosezeného u počítače a ještě poznáte kus republiky.

No a když je času více, tedy vyhradíme si celý víkend, nebo dovolenou, tak se pouštíme na pořádné tůry do hor. K tomu už je třeba trochu fyzičky, obzvlášť, když se vydáte do Tater, nebo Alp, kde budete překonávat tisícová převýšení, ale i Krkonoše, nebo Šumava vám dají trochu zabrat. Určitě je dobré pořídit si kvalitní pevné boty, protože není nic horšího, než trpět v botě, která vás někde tlačí, nebo dře. Není ale nic krásnějšího, než když vyšplháte na dvoutisícový vrchol a máte rozhled na kilometry daleko, nebo přejdete hřeben hor a sednete si v horské chatě nad horkou polívku. Pokud zamíříte do nějakých vyšších hor, tak skutečně doporučuji trochu tréninku před tím, než tam vyrazíte. Našimi prvními horami byly Vysoké Tatry a tak čtyři měsíce dopředu jsme skutečně poctivě téměř každý víkend chodili na výlety, abychom si jednak prošlápli boty a jednak skutečně nabrali trochu kondice. Ten pocit pak ale stojí za to. Kdo rád takto jezdí, nebo koho ta představa zaujala, pak velmi velmi velmi doporučuji Julské Alpy ve Slovinsku, nejsou tolik zalidněné jako Alpy rakouské, není tam tak draho, jako ve Švýcarsku a příroda vám vyrazí dech. Přikládám jednu z fotek, kterou jsme tam pořídili.


A aby vám chůze v pracovních dnech a o víkendu více bavila doporučuji pořídit si krokoměr. Rozhodně budete nadšení, když uvidíte, kolik kroků se vám podařilo za den udělat a budete se chtít překonávat - toto je ověřeno na několika kamarádkách v mém okolí :-).

Chodíte rádi? Jaká místa byste mi doporučili, ať už na víkendový výlet, nebo na týdenní dovolenou? Moc se těším na vaše návrhy.

Žádné komentáře:

Okomentovat