středa 5. září 2012

Burčák

Hezký den,

po pozvánkách na módní a kosmetické akce bych vás dnes chtěla pozvat  na akci trochu z jiného soudku a zítra už si dáme zase nějakou kosmetickou recenzi. 

Začíná září a s tím i vinobraní, které je vždy zahajováno kvašením vinných hroznů, aby tak vznikl nápoj zdravý, výborný a mírně alkoholický, zvaný burčák. Burčák se tedy vyrábí kvašením vinné révy a jde vlastně o počáteční produkt při výrobě vína. Burčák se vyrábí jak z bílých, tak červených hroznů. Pro pravý burčák se musí přímo ke zdroji, tj. k vinaři, který jej vyrábí, aby jste jej mohli ochutnat v tu pravou chvíli, kdy víno nejvíce "burčí". Bohužel si proto myslím, že to, co se nám v Praze snaží prodejci vnutit pod označením burčák, není tak úplně ono. Pokud byste chtěli ochutnat pravý burčák a zažít navíc pravé vinobraní, rozhodně se vypravte na jižní Moravu a slibuji, že nebudete litovat. A že je skutečně z čeho vybírat, září je na Moravě nabité slavnostmi vína, stačí si jen zvolit, tu které vám bude nejsympatičtější. A pokud na burčák zrovna moc nejste, určitě budete moci ochutnat širokou nabídku již hotových domácích vín a mezi nimi si po několika ochutnávkách určitě svého favorita najdete.

Pokud nechcete cestovat na Moravu, vinobraní se konají i v Čechách a dokonce i v Praze, za zmínku stojí zejména vinobraní na Pražském hradě, v Troji nebo Vinobraní s Králem vín, které se koná u nákupního centra Eden ve Vršovicích. 

Kompletní přehled najdete zde.

Já se na burčák i víno velmi těším, jak jste na tom vy?

2 komentáře:

  1. Já se těším hlavně na víno a ani to nemám ráda sladké, takže burčák pro mě vesměs moc není... :)

    OdpovědětVymazat
    Odpovědi
    1. já jsem se právě v poslední době přeorientovala na sladší vína, takže burčák je skvělý začátek :-)

      Vymazat